Verlichting

Domotica: het bedienen verlichting op afstand

Geschreven door admin

We kunnen ons er al geen voorstelling meer van maken maar nog niet zo lang geleden zat de bediening van de televisie op het apparaat zélf: knoppen waarmee we konden schakelen tussen de verschillende kanalen. Tegenwoordig wisselen we zonder noemenswaardige bewegingen tussen de verschillende kanalen en heeft een televisie geen zichtbare knoppen meer. De afstandsbediening heeft de knoppen vervangen.

Ditzelfde is al geruime tijd mogelijk op het vlak van verlichting. Lampen in huis die door middel van afstandsbediening in- of uitgeschakeld worden en ook qua sterkte aangepast kunnen worden aan de sfeer die wij op dat moment wensen. Hiervoor is – net zoals bij een televisie – een afstandsbediening nodig maar steeds vaker zien we dat de verlichting ook via speciale software op computer of smartphone bediend kan worden. In praktijk betekent dat inmiddels dat je niet meer thuis hoeft te zijn om de verlichting aan of uit te schakelen, een verbinding met internet is al voldoende. Deze ontwikkeling wordt domotica genoemd en is erg in opmars.

Het voordeel van deze vorm van domotica is dat het huis altijd bewoond oogt omdat niet op vaste tijdstippen (zoals bij een tijdschakelaar of schemerschakelaar) de verlichting aan gaat, maar op elk willekeurig moment van de dag, zoals dit ook zou gebeuren als je echt thuis zou zijn. Het kan daardoor een preventieve werking hebben op het aantal inbraken.

Twijfel je over het aanleggen van domotica voor je verlichting? Vraag een installatiebureau om advies of hulp bij de installatie.