Styling

Wandbekleding creërt sfeer in huis

Geschreven door admin

De juiste wandbekleding kan je (huis)kamer een totaal andere sfeer geven die jouw stijl van inrichting. Een verkeerde keuze van wandbekleding kan volledig afbreuk doet aan de sfeer die je met je meubels en accessoires hebt opgebouwd. Welke soort wandbekleding, de kleur en het materiaal zijn dus belangrijke sfeermakers.

Een van de meest voorkomende soorten van wandbekleding is papierbehang. Verkrijgbaar in oneindig veel effen kleuren maar ook bewerkt, met strepen of helemaal in de jaren ‘70 stijl. Vinylbehang is een sterk en dik materiaal met een toplaag van (schuim)vinyl. Dergelijk behang is erg geschikt voor bijvoorbeeld de keuken, badkamer of bijkeuken omdat het makkelijk schoongemaakt kan worden.

Glasvezelbehang bestaat uit dunne glasvezels die verweven worden tot visgraat-, zigzag- of ruitjespatroon. Het is verkrijgbaar is slechts één kleur, namelijk wit, maar is eenvoudig te schilderen. Een ander soort vezelbehang is textielbehang waarbij je een warme en bijzondere sfeer creëert. Het nadeel van textielbehang is dat het stof aantrekt. Je kan dit voorkomen door er een coating overheen aan te brengen.

In plaats van behangen kan je ook de wanden schilderen met speciale muurverf, al dan niet voorzien van fijne of grove korreltjes waardoor structuur ontstaat.

Voor de een erg ouderwets en voor de ander heel praktisch is een (gedeeltelijke) wandbekleding van hout, de zgn ‘schrootjes’. Er wordt tot een bepaalde hoogte op de muur een houten betimmering aangebracht die in allerlei kleuren geschilderd of gelakt kan worden. Deze wandbekleding is net als vinylbehang, heel eenvoudig schoon te houden.