Keuken Verlichting

Heb jij de juiste verlichting in de keuken?

Geschreven door admin

De keuken is de ruimte waarin vrijwel dagelijks de maaltijden bereidt worden. Goede verlichting is daarbij essentieel. Hoe daarbij rekening met ‘werkverlichting’ rondom het werkblad en de apparatuur, maar ook met sfeerverlichting. Want eten doe je zowel met je mond als met je ogen. Maar wat is goede verlichting in de keuken? We leggen het je uit.

Naast een algemene basisverlichting – bijvoorbeeld in de vorm van een plafonnière met dimschakelaar die je kunt bedienen bij binnenkomst in de keuken – is het belangrijk dat je goed licht hebt op je werkblad. Als er een spotje vanaf het plafond op de keuken gericht staat, sta je bij het aanrecht in je eigen licht. Net zoals de ingebouwde verlichting bij een afzuigkap, die goed zicht geeft op je kooktoestel, moet het werklicht op je handen gericht zijn.

Vaak wordt de verlichting die op het werkblad gericht moet zijn, onder de keukenkastjes gemonteerd waarbij het licht zodanig wordt afgeschermd dat het niet in je ogen schijnt.
Zorg ervoor dat deze onderbouwverlichting helder is, zoals bijvoorbeeld LED verlichting.
Deze vorm van verlichting is zuinig en in mooie vormen en modellen (zoals strips) te verkrijgen zodat deze eenvoudig en snel onder keukenkastjes geplaatst kan worden.

Naast koken wordt er ook vaak gegeten in de keuken. Door middel van het plaatsen van dimmers op de verschillende lichtpunten creëer je in een handomdraai een sfeervolle keuken en zet je jouw keuken ook na het koken in ‘the spotlights’.