Zwembad

Het onderhouden van je zwembad, hoe doe je dat?

Geschreven door admin

Om optimaal van je zwembad te genieten is onderhoud belangrijk. Het regelmatig schoonmaken van wanden, bodem en de pomp verlengt vrijwel meteen de levensduur van je zwembad. Maar wat nu als de waterconditie niet optimaal is? Er zijn heleboel oorzaken waardoor het water een vreemde kleur heeft of vies ruikt.

Heb je bijvoorbeeld groen water in het zwembad en voelen de wanden glad en glibberig aan? Dit heeft te maken met de vorming van algen, die door (zon)licht en lang stilstaan kunnen ontwikkelen. Het water verversen is de beste oplossing.

Als het water melkachtig en niet meer doorzichtig is, controleer dan of er een aluminium object in het water ligt. Dit veroorzaakt de ondoorzichtige kleur van het water. Haal het object uit het water en laat de pomp zijn werk doen. Ligt er niets in het water, dan kan het zijn dat je teveel vlokmiddel hebt gebruikt. Zet de pomp uit en laat het water rusten. Op de bodem zal een laagje komen te liggen wat je met een waterstofzuiger kunt verwijderen. Je kan ook de pomp continue laten draaien waardoor het vlokmiddel uitgefilterd wordt.

Zorg altijd dat de pomp goed schoon is, laat deze (vrijwel) continue draaien en dek het zwembad af als er geen gebruik van gemaakt wordt. Hierdoor blijft de kwaliteit van het water langer goed.

Er bestaan test-strips waarmee je eenvoudig de conditie van het water gecontroleerd kan worden. Gebruik deze strips wekelijks zodat je altijd fris en gezond zwemwater hebt.