Styling

Schilderijen zoeken die bij je interieur passen

Geschreven door admin

Schilderijen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn abstracte schilderijen en concrete schilderijen. Veel mensen leven in de veronderstelling dat schilderijen allemaal lelijk zijn, tenzij je een duur schilderij van een paar ton of op z’n minst vele tienduizenden euro’s aanschaft. Dat hoeft echter zeker niet het geval te zijn. Er zijn al mooie, kwalitatief goede schilderijen te vinden voor enkele honderden euro’s.

Wat voor schilderij?

Het belangrijkste bij een schilderij is dat je het schilderij mooi vindt. Je hoeft niet altijd een reden te hebben waarom iets mooi is. Bij concrete schilderijen is het vaak eenvoudig te benoemen waarom een schilderij mooi gevonden wordt. Een landschap straalt rust uit, er wordt een mooie zonsondergang of –opgang weergegeven, het is een portret van iemand in de familie, en ga zo maar door. Bij een abstract schilderij, de meeste hedendaagse schilderkunst, is het lastig te omschrijven waarom een schilderij al dan niet mooi is. Er is immers vaak geen duidelijke boodschap of betekenis in de schildering te ontdekken. Toch kunnen abstracte schilderijen wel degelijk mooi zijn. Een abstract schilderij kan een bepaalde illusie weergeven, een gevoel opwekken of een indruk meegeven. Dit kan soms veel krachtiger zijn dan een willekeurig zoveelste landschap uit de buurt. Het is wel van belang dat je weet wat voor schilderij je precies mooi vindt. Ga daarom eens naar een tentoonstelling in de buurt of struin het internet af. Ook al denk je misschien niet van kunst te houden, het zal je verbazen hoeveel schilderijen je eigenlijk mooi vindt, maar je moet er dan natuurlijk wel voor open staan. Op den duur ga je zo vanzelf begrijpen wat je mooi vindt in een schilderij en wat je zoekt in een schilderij. Je koopt dan niet langer een willekeurig, zoveelste schilderij, maar koopt echt een schilderij dat bij je past. Dat is heel waardevol.