Tuin

De voordelen van een zwemvijver in plaats van een zwembad in je tuin

Geschreven door admin

Een zwembad in de tuin kan een welkome toevoeging zijn aan een mooi ingerichte tuin. Toch worden er jaarlijks tal van zwembaden in tuinen aangelegd die helemaal niet vaak gebruikt worden. Het oude gezegde ‘het hebben van de zaak is het einde van ’t vermaak’ lijkt dan ook prima op te gaan voor zwembaden. Het is vaak meer de heb dan dat het echt een praktische toevoeging aan de tuin is. Daarom is het belangrijk voor de aanleg van een zwembad na te denken over de specifieke voor- en nadelen van een zwembad.

De nadelen van een zwembad

Het grote nadeel aan een zwembad is dat het onderhouden moet worden. Er vallen de eerste dag al bladeren in, vogels poepen erin en natuurlijk laten we zelf tal van viezigheid achter als we in het zwembad zwemmen. Denk maar aan haren en huidschilfers. Het is wel de bedoeling dat het zwembad goed schoon blijft en daarom moet het zwembad continu verschoond en het water gefilterd worden. Dat is een heel karwij, zeker als het zwembad nauwelijks gebruikt wordt.

Het voordeel van een zwemvijver

Een zwemvijver is een vijver waarin gezwommen kan worden. Het voordeel hiervan is dat een zwemvijver een natuurlijk evenwicht kent. Er wordt geen chloor aan het water toegevoegd, maar tal van organismen in de vijver zorgen ervoor dat het water gefilterd wordt. Je hebt dus een natuurlijk evenwicht dat niet teveel verstoord mag worden. Het is dus niet de bedoeling dat het water in een zwemvijver continu verschoond wordt; dit kun je het beste gewoon laten zitten en de natuur zijn werk laten doen.