Overig Verlichting

Hoe belangrijk is lichtinval?

Geschreven door admin

Als je in een huis woont, is het wel zo prettig als dit huis ook lekker licht is. Het kan zijn dat een aantal kamers wat donker is, maar ook deze kamers zijn prima licht te maken. Natuurlijk zijn er lampen om de duisternis weg te nemen, maar dit kost iedere maand weer geld. Het is echter ook mogelijk om daglicht in donkere ruimtes binnen te halen.

Lichtinval is goed voor je gezondheid
Als je in een donker huis woont, kan het heel goed zijn dat dit lichamelijk en geestelijk problemen met zich meebrengt. De mens is immers ingesteld op daglicht en natuurlijke duisternis. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat te weinig daglicht je slaapritme verstoord. Daarnaast hebben diverse onderzoeken aangetoond dat veel duisternis een negatief effect heeft op de stemming van een mens. Zo zijn mensen die weinig daglicht zien sneller geïrriteerd en zijn zij eerder chagrijnig.

Gezellige kamer
Een kamer waar maar weinig daglicht binnen komt, is vaak niet echt gezellig. Dit kun je verhelpen met kunstmatig licht, maar hier wordt het vaak niet veel gezelliger van. Donkere kamers hebben over het algemeen een sombere uistraling. Hoe anders is dat met een lichte kamer. In een kamer waar voldoende daglicht binnenkomt, komen de kleuren van de meubels bijvoorbeeld veel beter tot uiting en heerst vaak een gezellig sfeer.

Meer energieverbruik
Mensen die in een donker huis wonen, verbruiken vaak meer energie dan mensen in huis dat veel daglicht binnen laat. Dit komt doordat duistere kamers vaak worden verlicht met behulp van lampen. Op de korte termijn lijkt dit misschien goedkoper dan het plaatsen van een raam of een lichtkoepel, maar aan het eind van de rit is de lamp toch een behoorlijke kostenpost. Het plaatsen van een raam of lichtkoepel brengt, als het goed is, maar één keer kosten met zich mee en dat is bij het plaatsen van verlichting niet het geval. De verbruikte energie zie je iedere maand weer verschijnen op je energierekening en dat wil je natuurlijk voorkomen.