Overig Styling Tuin

Planten beschermen tegen diefstal

Geschreven door admin

De internationale illegale handel in planten brengt per jaar vele miljarden euro’s op. Het meeste geld in deze illegale handel wordt verdiend door zeer zeldzame wilde planten illegaal over landsgrenzen heen te smokkelen. Toch wordt er ook veel verdiend aan planten die binnen Nederland worden gestolen en verhandeld. Hoewel je niet meteen denkt aan planten als lucratieve buit voor een inbreker komt de diefstal vaker voor dan je denkt. Sommige planten kunnen namelijk erg veel geld waard zijn. Het wordt als snelle handel gezien die binnen no time op de zwarte markt verhandeld kan worden. Ieder jaar worden er daarom honderden planten gestolen uit tuinen van mensen en zelfs binnenshuis worden planten weggehaald door inbrekers.

Kostbare planten

Vaak is het probleem dat veel mensen niet doorhebben dat de planten die in huis of in de tuin staan van grote waarde zijn en een interessant doelwit voor inbrekers vormen. Door te weten welke planten eventueel gestolen kunnen worden kunnen we hier beter op letten en de planten beschermen tegen diefstal. De planten waarvoor veel geld gevangen kan worden op de zwarte markt kunnen we in twee groepen onderverdelen. Dit zijn namelijk de zeldzame planten en langzaam groeiende planten.

Zeldzame planten

De eerste groep zijn de zeldzame planten. Logischerwijs worden planten naarmate ze zeldzamer zijn duurder om aan te schaffen. Het probleem ontstaat wanneer mensen een plant hebben gekocht voordat deze als zeldzaam werd aangemerkt. Ieder jaar wordt er in rapporten weergegeven hoe zeldzaam een plant is. Zo werd er bijvoorbeeld een aantal jaren geleden melding gemaakt dat de orchidee met uitsterven wordt bedreigd. Hierdoor ging de prijs van orchideeën opeens hard omhoog en kon men voor wilde exemplaren van de plant grote bedragen ontvangen. Vooral in Engeland, maar ook in Nederland, zagen we daardoor opeens een sterke stijging in het aantal diefstallen van orchideeën.

Langzaam groeiende planten

Een andere reden waarom planten kostbaar zijn is wanneer langzaam groeiende planten tot grote exemplaren zijn uitgegroeid. Niet iedereen heeft het geduld om zelf te wachten en een plant meerdere jaren te verzorgen totdat deze flink in formaat is toegenomen. Langzaam groeiende planten die groot worden aangekocht zijn daardoor zeer kostbaar. Een goed voorbeeld zijn de cactussen die op 123kamerplanten te koop zijn, maar er zijn legio andere plantensoorten die ook in deze groep vallen. Het kan hierdoor zomaar overkomen dat een plant voor een klein bedrag is aangekocht, is uitgegroeid tot een groot exemplaar en plotseling toch erg kostbaar is. De meeste mensen hebben hierdoor zelf niet door dat er iets kostbaars in huis of de tuin staat.

Planten beveiligen tegen diefstal

Wanneer je jezelf nu realiseert dat je kostbare tuin- of kamerplanten bezit dan is het een goed idee om na te denken over hoe deze planten het beste tegen diefstal beveiligd kunnen worden. Over kamerplanten hoeft het minste nagedacht te worden omdat deze zich binnenshuis bevinden. Immers moet de beveiliging van het huis altijd goed op orde zijn om ook andere eigendommen tegen inbrekers te beschermen. Voor de tuinplanten is de beveiliging iets moeilijker te regelen. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een camera bewaking in de tuin. Je doet er hierbij ook goed aan om het overduidelijk te maken dat de tuin onder cameratoezicht staat.