Tuin

Zo hou jij je tuin bij in de winter

Geschreven door admin

Een mooie tuin begint in de winter. Wie in de zomer een mooie tuin wil, moet deze tenslotte ook in de winter netjes onderhouden. Hoewel het bijhouden van de tuin in de winter een stuk minder leuk en ook een stuk zwaarder kan zijn, denk aan de harde bevroren grond, is dit van groot belang als je ook aankomende zomer van een mooi in bloei staande tuin wilt kunnen genieten.

Hoe onderhoud je de tuin in de winter

Allereerst is het belangrijk dat je alle planten, struiken en bomen op tijd snoeit. Wanneer je dit precies moet doen, hangt af van het specifieke soort. Maai het gras, houd de heg kort en haal het onkruid weg tussen de planten en ook tussen de betegeling. Wanneer dit goed bijhoudt, scheelt je dit in het voorjaar ontzettend veel werk. Zo is je grond schoon en gezond om in de lente nieuwe bollen, zaadjes en plantjes te planten.

Bemesten erg belangrijk

Het bemesten, het voeden van je tuin dus, is extra belangrijk in de winter. Ook de planten in je tuin hebben het zwaar te verduren tijdens de vorsttijden en periodes van veel regen en weinig zonneschijn. Bied daarom een beetje extra hulp door het groen in je tuin regelmatig te bemesten, zodat de planten en bloemen toch voldoende voeding uit de grond kunnen halen en sterk genoeg blijven om de gure winterperiode te overleven. Wanneer het vriest is het aan te raden niet over het gras te lopen, omdat het gras dan extra snel beschadigd.

Vergeet de vijver niet

Heb je een vijver in de tuin, dan verdient deze ook extra aandacht tijdens de winter. Je kunt er voor kiezen om vijverplanten tijdelijk binnen te houden, zodat deze niet bevriezen. Is het water bevroren en ligt er een laagje sneeuw? Veeg dan het ijs schoon, zodat het zonlicht toch naar binnen kan schijnen.