Tuin Veilig wonen

Buitenverlichting schrikt inbrekers af

Geschreven door admin

Niemand wil graag bezoek krijgen ’s nachts van et inbrekersgilde. Het geeft een gevoel van onveiligheid als je bij thuiskomst ziet dat je bezoek hebt gehad en dat er dingen weg zijn. Met name de diefstal van spulletjes met een emotionele waarde kunnen ingrijpend zijn. Hoewel we al onze deuren goed sluiten met de meest geavanceerde sloten blijken inbrekers toch toegang te kunnen krijgen tot een huis. Ook een beveiligingsinstallatie is niet altijd de garantie voor een ontoegankelijk huis.

Licht schrikt af

Inbrekers zijn brutaal en laten zich niet snel afschrikken door sloten, beveiligingsinstallaties, honden of hekken. Toch is er iets waar ze wel een hekel aan hebben en dat is licht. Vooral de zichtbaarheid die ontstaat door het licht is voor inbrekers afschrikwekkend. Ze willen immers niet herkend worden en als ze vol in de spotlights staan is die kans wel groot. Zeker als er ook camerabeelden worden gemaakt om het moment dat het licht aangaat zullen ze hun inbraakpogingen staken en verdwijnen.

Beeld en licht als wapen

Het is helemaal niet moeilijk om schijnwerpers te plaatsen rondom je huis. Die grote schijnwerpers gaan aan wanneer ze een beweging detecteren. Het is niet eens noodzakelijk dat de schijnwerpers op het lichtnet zijn aangesloten. Met zonnepanelen en zonne-energie kan een dergelijk installatie onafhankelijk van de stroomvoorziening werken. Als de grote lichten aangaan als er iemand langs loopt zal dat zeker een afschrikwekkend effect hebben op mogelijke inbrekers. Voor alle anderen is het alleen maar gemakkelijk. Zo hebben de schijnwerpers twee functies.