Verlichting

Veelgemaakte fouten bij installatie van verlichting

Geschreven door admin

Even een lamp ophangen lijkt een fluitje van een cent maar kan problemen geven als het niet goed gebeurd. En hoewel elektrische installaties goed gezekerd zijn is het niet prettig om kortsluiting te maken. Een heftige kortsluiting kan zelfs tot schade van de zekeringkast leiden. Hoewel er bij alle apparatuur een uitgebreide gebruiksaanwijzing wordt meegeleverd kijk je die niet altijd na. Er zijn een aantal zaken waar je bij het installeren van verlichting goed op moet letten.

De lampen en de fittingen

Het aanbod van soorten verlichting is bijzonder groot. Ledlampen, spaarlampen, gloeilampen, halogeenlampen en TL-lampen zijn de meest voorkomende soorten. Al die lampen hebben een eigen fitting en eigen specificaties. Die combinaties moeten wel op elkaar zijn afgestemd. Lampen met een wattage waarop de armatuur niet is berekend geven moeilijkheden. Ook de elektrische installatie moet het verbruik en vermogen van de lampen wel aan kunnen.

Aarden of niet

Het aarden van een elektrisch apparaat is noodzakelijk om te voorkomen dat het apparaat onder stroom komt te staan. Een apparaat dat onder stroom staat kan gevaarlijk zijn voor mensen. Je kunt er fikse brandwonden aan overhouden maar ook je hart kan een klap krijgen. Daarom is het belangrijk dat het aarden altijd en op een juiste manier gebeurd. Vaak wordt het overgeslagen uit puur gemak. Maar dat derde draadje heeft wel degelijk een functie. Deze draad staat in verbinding met een veelal koperen buis die een eind in de grond is gedreven bij de meterkast. Hier wordt de stroom dan door afgevoerd.