Overig

Welke soort vergunningen heb je nodig voor een verbouwing?

Geschreven door admin

Verbouwingen aan een woning zijn er groot en klein. De grootte van een verbouwing zegt echter niks over de vraag of er een vergunning voor de verbouwing nodig is. Hiervoor moet eerst bepaald worden welke werkzaamheden er tijdens de verbouwing verricht zullen worden. Gaat het bijvoorbeeld om sloopwerkzaamheden of wordt er een aanbouw aan de woning gebouwd? Soms is een vergunning niet verplicht, maar moet de verbouwing wel gemeld worden aan de gemeente. De regels kunnen verschillen per gemeente of een vergunning noodzakelijk is. Toch zijn er ook landelijke regels. Wanneer er bijvoorbeeld bij sloopwerkzaamheden meer dan 10 kubieke meter aan afval afgevoerd moet worden dan is hiervoor een vergunning vereist. Ook voor het verwijderen van asbest is het aanvragen van een vergunning noodzakelijk.

Soorten vergunningen

Bij gemeentes is er niet één soort vergunning voor alle soorten verbouwingen. Voor ieder type werkzaamheden die tijdens een verbouwing plaats kunnen vinden zijn verschillende soorten vergunningen die aangevraagd moeten worden. Wanneer een verbouwing dus uit meerdere werkzaamheden bestaat dan zou het zomaar kunnen dat er ook meerdere vergunningen aangevraagd moeten worden. Moet er een boom omgehakt worden dan is hiervoor een kapvergunning vereist. Voor sloopwerkzaamheden een sloop vergunning. Ben je van plan om te gaan bouwen in de buurt van water dan kan het zijn dat je naast een vergunning ook toestemming moet vragen aan het waterschap van de provincie. Plan je een aanbouw of uitbouw die het straatbeeld zal veranderen, zoals een dakkapel, dan is hier ook vaak een vergunning voor vereist. Het beste kan je altijd even navraag doen bij de gemeente om het zeker te weten.