Zonwering

Welke soorten zonwering zijn er?

Geschreven door admin

Nu de zomer aanstaande is, is het heerlijk om buiten te zitten. Je kunt een beetje bijkleuren en genieten van het mooie weer. Maar de zomer heeft ook zo zijn nadelen. In Nederland is het bij heet weer vaak benauwd en daardoor drukkend warm. Niet altijd even lekker dus. Zeker niet als je wil gaan slapen en binnen drie minuten na een koude douche alweer vies en plakkerig bent. Om die reden kun je zonwering aanschaffen. Deze zonwering wordt vaak aan de buitenzijde van de woning geplaatst, en is er in diverse soorten. We zullen er hieronder enkele benoemen.

Screens

De meest voorkomende vorm van zonwering is door middel van screens. Screens zijn eigenlijk een soort rolgordijn die aan de buitenzijde van de woning naar beneden zakt. Hierdoor kan er geen licht meer in de woning komen, waardoor het een perfecte manier is om de warmte buiten te houden.

Uitvalschermen

Uitvalschermen zijn wellicht de bekendste variant van zonwering. Het is een doek wat je kunt laten zaken door aan een hendel te draaien of – bij modernere varianten – op een knop te drukken. Het voordeel van uitvalschermen is dat je nog wel wat uitzicht hebt en mensen nog wel de woning in kunnen kijken. Je wordt dus niet helemaal afgesloten van de buitenwereld, wat vaak wel zo prettig is.

Andere soorten

Verder zijn er nog rolluiken, shutters, knikarmschermen en markiezen. Allemaal hebben ze zo hun eigen voor- en nadelen. De bekendste twee hebben we in ieder geval belicht.