Keuken Trends

Waarom een keukeneiland misschien (n)iets voor jou is

Geschreven door admin

Meer en meer zien we kookeilanden verschijnen in de hedendaagse keuken. Het zorgt voor een open gevoel tijdens het koken, en sluit op een subtiele manier een open keuken af van de woonkamer. Moderne of klassieke keuken? Een keukeneiland past er bijna altijd in.

Keukeneiland als tafel

Naast het feit dat een keukeneiland extra ruimte creëert om te koken – groenten snijden, afwassen, kommen met bereide gerechtjes klaar zetten – leent een keukeneiland zich ook perfect als tafel. Letterlijk een verlangstuk van koken.

Afhankelijk of je de hoogte doortrekt of niet, zit je op hoge of lage stoelen om te eten aan je keukeneiland. Beide zijn mogelijk.

Toch een tip: als het verlengde van je keukeneiland de enige tafel om aan te eten is, dan kan je het beste kiezen voor een verlaagd verlengde stuk. Niet iedereen zit graag altijd op een hoge stoel om te eten.

Kookeiland en ergonomie

Je loopt voortdurend heen en weer in je keuken. Daarom is het van groot belang dat je goed nadenkt hoe je alles plaatst in je keuken. De oven, kookplaat, wasbak, koelkast bevinden zich best zo dicht mogelijk bij elkaar met het kookeiland als centrum.

Hoe minder afstand je moet afleggen, hoe gebruiksvriendelijker je werkplek zal zijn. Hou hier ook altijd rekening met de keukendriehoek!

Niet voor kleine keukens

Het is niet verstandig om voor een kookeiland te kiezen als je een kleine keuken hebt. Is jouw keuken kleiner dan 20 vierkante meter? Denk dan goed na over de indeling van een kookeiland.

Een kookeiland heeft nood aan ruimte, daarom raden wij een minimale doorgang van één meter aan. Dit maakt het jou makkelijker om rond je kookeiland te lopen. (Niemand wil zich elke keer stoten aan de hoeken)

Die extra ademruimte zorgt er ook voor dat je de keukenapparatuur gemakkelijk bedient en de keukenkastjes zonder problemen opent.

Een kookeiland komt vooral goed tot z’n recht in een open keuken.