Woonkamer

Verschillende soorten kachels en haarden voor het nieuwe stookseizoen

Geschreven door admin

De winter komt er weer aan. Voor velen is dat een vervelende tijd die maar beter zo snel mogelijk voorbij kan zijn. Toch kun je er wat aan doen om de winter gezelliger te maken. Maar ja, hoe doe je dat dan? Wel, door een kachel of een open haard aan te schaffen! In dit artikel zullen we enkele soorten kachels en haarden bespreken.

Houtkachel

De bekendste soort kachel is wellicht nog steeds de oeroude houtkachel. Je kunt de kachel ook als open haard laten uitvoeren, zodat je de warmte beter voelt. Een kachel is in principe dicht; een haard is open en daar kun je dan ook zonder een deurtje te openen brandstof bij gooien. Een houtkachel staat garant vaar een gezellige sfeer en een heerlijke warmte. De warmte van een houtkachel is veel aangenamer dan de warmte van de centrale verwarming.

Pelletkachel

Een alternatief voor de houtkachel is een pelletkachel. Pellets zijn een soort korrels, gemaakt van gemalen hout. Een pelletkachel kan zichzelf geheel automatisch inschakelen en je hoeft hier dan ook minder aan te doen dan aan een klassieke houtkachel, die moet je echt elke keer aansteken.

Gaskachel

Een andere optie is de gaskachel. De gaskachel is vaak goed aan te sluiten op de schoorsteen. Deze soort kachel wordt aangesloten op het gasnet en hoeft dus niet te worden gevuld; er blijft ook geen as achter wat opgeruimd moet worden. De gaskachel is wellicht de meest rendabele kachel die er is en bovendien de meest eenvoudige kachel in het gebruik en onderhoud. Bij een gaskachel heb je tevens de minste rommel en eigenlijk hoef je ook niet naar de gaskachel om te zien. Wanneer ‘ie brandt, houdt de kachel de kamer vanzelf op temperatuur.