Inrichting Keuken

Zo creëer je jouw droomkeuken

Geschreven door admin

De keuken: de een bevind zich er het liefste nooit, de ander is er niet uit weg te slaan. Of je nou een keukenprins of -prinses bent of niet, de keuken is niet weg te denken uit je woning. Lees hier alles over het opbouwen van jouw droomkeuken.

De basis

Een plek waar je het huis binnenkomt, samen bent, begint aan een nieuw recept of simpel een drankje uit de koelkast pakt: de keuken. De keuken verwordt steeds meer tot een belangrijk onderdeel van het huis. Zo zien we steeds vaker een open keuken waarbij de woonkamer een wordt met de keuken en een meer open huis gerealiseerd wordt. De stijl van de keuken zegt veel over de persoonlijkheid van de eigenaar. Iedere keuken begint echter met een goede basis. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de pleisterwerken waarvan uit de keuken opgebouwd wordt. Wij raden aan dat je een glad oppervlak maakt voor je keuken. Waarom? Gladde oppervlaktes zijn een stuk gemakkelijker schoon te maken waardoor bacteriën geen kans krijgen zich te ontwikkelen. Bovendien zijn gladde pleisterwerken vaak een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld tegels of hout. Hierdoor bespaar je een hoop geld op de totale pleisterwerken prijs van je woning.

Hout zie je steeds vaker terug in keukens. Echter is dit meer stijlvol dan praktisch. Vocht trekt namelijk gemakkelijk in in hout en hierdoor kunnen snel schimmels en bacteriën ontstaan. Daarnaast is hout meer brandgevoelig dan andere materialen wat, vooral in een keuken, minder goed van pas komt. Ook een keuken met tegels is iets wat steeds vaker voorkomt in de keuken. Houdt hierbij ook rekening met de groeven tussen de tegels, waar bacteriën zich maar al te graag nestelen. Maakt deze tegels dus iedere dag goed schoon. Deze extra moeite uit de weg gaan? Kies een keuken van marmer of kunststof dat egaal is van structuur.

De afwerking

Is deze basis uitgewerkt dan is het tijd voor de volgende stap van de keuken. De afwerking van de keuken. Deze fase bepaalt vaak de uiteindelijke look van de keuken. Een keuken heeft in feite 2 functies die van belang zijn.

afwerking

  • Opslag. Houdt bij het ontwerpen van je keuken rekening met de opslag van pannen, bestek, servies, etc. Zoek uit wat de hoeveelheid spullen is die je in je keuken wilt bewaren en bepaal hier de grote van de opslag uit. Te weinig ruimte gerekend voor de opslag? Koop een wandrek. Op deze rekken kunnen een hoop spullen worden bewaard zonder teveel ruimte in beslag te nemen.
  • Het kookgedeelte. Ook voor het kookgedeelte van de keuken geldt maatwerk. Houdt rekening met het aantal inwoners van je huis. Kies daarom niet voor 4 ovens en 10 gaspitten als je alleen gaat wonen of alleen met je partner.