Styling

Parket lakken

Parket lakken
Geschreven door admin

Parket

Parketvloeren zijn erg populair. In vele huishoudens worden parketvloeren gelegd. Parket is verkrijgbaar in diverse houtsoorten. Er bestaan twee verschillende soorten parket. Lamel Parket en Massief Parket. Lamelparket bestaat uit een laag massief hout met daaronder planken die zijn opgebouwd uit verschillende lagen hout. Bij massieve parketvloeren zijn de vloerdelen van 100% massief hout. Voordelen van een massieve parketvloer zijn de slijtvastheid, de duurzaamheid en de mogelijkheid om de vloer na een tijd te schuren en te lakken. De vloer ziet er dan weer als nieuw uit.

Beschadigd parket

Ondanks een parketvloer duurzaam is heeft de vloer niet het eeuwige leven. Door bijvoorbeeld het schuiven van de meubelen of de nagels van een spelende hond, kunnen er krassen ontstaan in de parketvloer. Het is dan mogelijk om het parket te schuren en te lakken. Het beste is om de hele vloer leeg te maken zodat je de gehele vloer in 1 x kunt behandelen. Om de vloer te schuren gebruik je een schuurmachine die speciaal gemaakt is voor het schuren van parket.

Parket lakken

Voordat je het parket gaat lakken moet je eerst goed controleren of er geen stof meer aanwezig is op de vloer. Met een natte doek kun je de vloer nogmaals nadoen zodat je zeker weet dat de vloer ook vetvrij is. Gebruik een goede parketlak bijvoorbeeld: Trae-Lyx Naturel Finisch. Deze parketlak is transparant en zeer krasvast. Binnen 30 minuten tot een uur is de vloer al stofdroog. Het beste is om de parketlak meerdere malen aan te brengen, het liefst 3 x. De Trae-Lyx Natural Finisch is overschilderbaar na ongeveer 5 uur. Breng de parketlak dun aan met een kwast of een kortharige niet pluizende vachtroller. Door het melkachtige uiterlijk van Trae-Lyx Naturel Finisch parketlak ontstaan tijdens het rollen wittige waasplekken, deze verdwijnen tijdens het drogen weer. Na ongeveer 12 uur kan het parket weer licht belast worden. Na 7 dagen is de parketlak uitgehard en kan de mooie “nieuwe” vloer weer volledig gebruikt worden.