Styling

Plafond schilderen, wat is de beste aanpak?

Geschreven door admin

Schilderwerk aan het plafond is een wat lastigere klus omdat je hierbij in de hoogte moet werken. Er zijn echter wel wat tips en tricks waarmee je de klus efficiënt en relatief snel en goed kunt uitvoeren. Hoe pak je plafond schilderwerk precies aan? We bespreken het hieronder. Lees je mee?

Voorbereidend werk bij het schilderen van het plafond

Belangrijk bij het schilderwerk is dat je zoveel mogelijk ruimte creëert in de kamer waar het plafond geschilderd gaat worden. Je zult de ruimte nodig hebben omdat je je over de gehele oppervlakte van de vloer moet bewegen om zo overal bij het plafond te kunnen.

Het is aan te raden om de vloer goed af te dekken met folie en afplaktape om deze te bevestigen. Spetters of druppels verf kunnen bij plafond schilderwerk namelijk nogal makkelijk naar beneden vallen op de vloer, en zo voorkom veel poetswerk achteraf. Haal tevens de stroom eraf en demonteer lampen in het plafond en eventueel andere objecten.

Oneffenheden voorbewerken

Heb je last van oneffen plekken op het plafond? Dan is het aan te raden om deze plekken eerst even voor te behandelen met renovatieverf. Verf je gewoon over dit soort plekken heen met de normale plafondverf, dan zou het kunnen zijn dat de plekken (na een tijdje) weer door komen.

Plamuren van beschadigingen

Gaten in het plafond of andere beschadigingen kun je eenvoudig wegwerken door deze op te vullen met een vulmiddel en daarbij gebruik te maken van een plamuurmes. Laat het vulmiddel eventjes drogen en check daarna of de plekjes netjes egaal zijn afgewerkt. Is dit niet het geval? Vul dan nog dunnetjes een laag aan.

Plafond schilderen

Het is aan te raden om eerst de hoeken van het plafond te schilderen. Vervolgens kun je de rest van het plafond doen door gebruik te maken van een vachtroller. Het is slim om hierbij te kiezen voor een anti-spat roller om zo spetters bij het schilderwerk te minimaliseren. Het is bij gebruik van een vachtroller goed om te weten dat er voldoende verf op de roller aanwezig moet zijn, dit omdat de roller veel verf opneemt. Met té weinig verf op de roller zou je de verf van het plafond afhalen met de roller en zo schiet het natuurlijk niet echt op.

Maak bij het schilderen lange stroken en bedek zo langzaam de gehele oppervlakte van het plafond. Maak hierbij gebruik van een kleine steiger, of goede trap en eventueel ook van een verfstok, zo kun je goed bij alle plekken op het plafond. Wanneer je de gehele oppervlakte hebt beschilderd, kun je het schilderwerk even laten drogen. Daarna bekijk je of er een tweede laag verf nodig is voor een goede dekking. Het is doorgaans zo dat je met twee lagen een goede dekking en het mooiste resultaat creëert.