Overig

Dakkapel met een plat dak

Geschreven door admin

Wilt u in uw woning meer leefruimte genereren, dan zijn er heel veel mogelijkheden. De meest gekozen mogelijkheid hiervoor is de dakkapel. Een dakkapel kan in alle soorten en maten worden geplaatst. Een dakkapel kan met een hellend dak worden gemonteerd waardoor het geheel meer weg heeft van een nokverhoging. De meest gekozen variant voor een dakkapel is echter de dakkapel met een plat dak. We keken voor u waarom dit zo’n populaire variant is.

Wat zijn de voordelen?

Een dakkapel met een plat dak heeft behoorlijk wat voordelen. We hebben de belangrijkste voor u op een rijtje gezet.
• Een dakkapel met plat dak biedt de meeste ruimte. Een dakkapel kiest u in eerste instantie omdat u extra ruimte nodig heeft. Kiest u voor een dakkapel met een plat dak, dan heeft u gelijk ruimte op uw zolder die volledig beloopbaar is..
• Een dakkapel met plat dak heeft doorgaans geen bouwvergunning nodig. Voor een nokverhoging zult u doorgaans een bouwvergunning nodig hebben voordat u mag gaan bouwen. Een dakkapel met plat dak mag zonder bouwvergunning worden gebouwd mits deze aan de achterkant van uw huis wordt gebouwd.
• Een dakkapel met plat dak heeft de grootste ramen. Een dakkapel met een plat dak kunt u van grote ramen voorzien. Daardoor komt er gelijk het meeste licht uw zolder binnen. Dubbel glas werkt bovendien isolerend waardoor u energie bespaart.

Wat zijn de nadelen?

Een dakkapel met een plat dak heeft uiteraard ook nadelen. We hebben de meest gehoorde voor u verzameld.
• Een dakkapel met plat dak vangt veel wind. Wie wel eens een storm heeft meegemaakt terwijl hij in zijn dakkapel zat weet het; een dakkapel met plat dak vangt enorm veel wind. Dit maakt deze dakkapel extra gevoelig voor stormschade en lekkage.
• Een dakkapel met plat dak is niet de mooiste oplossing. Een dakkapel met een plat dak steekt behoorlijk uit vanaf uw dak gezien. Het zal dan ook niet in ieders ogen de mooiste oplossing zijn. Zijn er meerdere schuine dakkapellen geplaatst in uw buurt, dan kan de welstandscommissie u zelfs verplichten om een schuine dakkapel te kiezen.

Welke diverse varianten zijn er?

Een dakkapel met plat dak is er in meerdere varianten. We hebben de meest voorkomende varianten voor u bekeken.
• Prefab dakkapel. Kiest u een dakkapel, dan is de prefab dakkapel de meest gekozen variant. Dit is een dakkapel die in de fabriek wordt voor-gemonteerd waarna deze naar uw woning wordt getransporteerd. Met een hijskraan wordt deze op uw dak getakeld waarna de dakkapel gelijk wordt afgetimmerd en bevestigd. Dit is het voordeligste model. Er komt ter plekke minder werk aan te pas en de plaatsing is sneller klaar.
• Dakkapel op maat. Een dakkapel kan ook op maat worden gemaakt. In dat geval wordt de dakkapel met plat dak in delen naar uw huis getransporteerd waarna deze ter plekke op uw dak wordt gemonteerd. Dit duurt wat langer, maar de aansluiting van de dakkapel op uw dak is vaak een stuk beter wat voor minder lekkage zal zorgen.
• Houten dakkapel. Een houten dakkapel wordt gemaakt van meranti, multiplex en rabatdelen. Deze dakkapel oogt heel nostalgisch en natuurlijk en is een waarde verhogend element op uw dak. Dit type dakkapel is wel het meest onderhoudsgevoelig. Een houten dakkapel moet eens in de 5 a 7 jaar opnieuw worden geschilderd.
• Kunststof dakkapel. Een kunststof dakkapel is lichter en minder onderhoudsgevoelig dan de houten dakkapel. Het uiterlijk is moderner.

Wat kost een dakkapel met plat dak?

Hoe breed is de dakkapel Materiaal van de dakkapel Prijs van de dakkapel
1,5 meter Hout

kunststof

3160 euro

3600 euro

2 meter Hout

kunststof

3650 euro

4030 euro

3 meter Hout

kunststof

4010 euro

4530 euro

4 meter Hout

kunststof

5020 euro

5310 euro

5 meter Hout

kunststof

Tussen 5510 en 5710 euro

Tussen 6030 en 6430 euro

Bron: Www.matisco.be.