Veranda

Serre

Geschreven door admin

Meer leefruimte in de tuin, dat is iets wat iedereen wel graag wil. Wanneer u het hele jaar door wilt buiten zitten is een serre de ultieme oplossing. Het biedt u de gelegenheid om het hele jaar door van de tuin te genieten terwijl u niet afhankelijk bent van de weersomstandigheden. We keken voor u naar een serre, de materialen, en de voor- en nadelen van een serre. We kwamen tot de volgende bevindingen.

Kunststof of glas?

• Een traditionele glazen serre. In het verleden was het zo dat u bij een serre gelijk vast zat aan een model van glas. Dit is een serre die behoorlijk kwetsbaar is. Glas is namelijk heel mooi maar ook tegelijk heel gevoelig. Een flinke hagelbui kan ervoor zorgen dat de barsten in uw serre springen. Bovendien zal een serre van glas behoorlijk wat warmte aantrekken. In een serre zal het dan ook al snel te warm worden in de zomermaanden. Uw zitje in de tuin verandert letterlijk in een broeikas. Kiest u voor een glazen serre, dan kiest u voor een serre die u maar beter goed kunt meenemen in de opstalverzekering. Het is een kostbare aanschaf die weliswaar de waarde van uw woning enorm verhoogt, maar u loopt ook flink wat risico.
• Een moderne kunststof serre. Een serre kunt u tegenwoordig ook in een andere uitvoering kopen. De kunststof serre neemt steeds meer toe in populariteit. De reden hiervan is duidelijk. Het materiaal is minder gevoelig voor storm- en hagelschade, en daarnaast zal de schade minder hevig zijn wanneer er toch schade ontstaat. Een serre van kunststof is bovendien lichter van gewicht waardoor er wellicht geen fundering hoeft te worden gestort. Zo’n kunststof serre heeft echter ook zijn nadelen. Het belangrijkste nadeel is het uiterlijk. Een kunststof of polycarbonaat serre is doorgaans niet transparant maar mat van materiaal. Het is daardoor een minder aantrekkelijke serre om in te zitten. Bovendien is het minder een verhoging van de waarde van uw huis. Het geheel zal altijd goedkoper blijven ogen.

Voordelen van een prefab serre

Wanneer u een serre laat plaatsen kun u ervoor kiezen om deze op maat bij uw huis te laten plaatsen. Er wordt in dat geval een fundering gestort en uit losse glazen of kunststof panelen wordt de serre geplaatst. Dit zijn behoorlijk wat bouwwerkzaamheden die bovendien flink wat tijd in beslag nemen. Wie vandaag de dag een serre wil gaan kopen kijkt al snel naar een prefab serre. Dit is een noviteit die u graag in uw tuin wil plaatsen. We keken voor u naar de voordelen van zo’n prefab serre.
• Wat u ziet is wat u krijgt. Wanneer u naar een leverancier van serres gaat ziet u in de showroom vaak mooie modellen staan. Met een prefab serre krijgt u precies wat u ziet in de showroom. De serre van uw keuze wordt bij de leverancier op maat gemaakt en vervolgens wordt deze naar uw woning gebracht. Daar wordt de serre aan uw woning gekoppeld. Het resultaat is precies wat u zich van tevoren in gedachten had.
• De prijs loopt niet uit de hand. Laat u een serre op maat maken, dan kan het zomaar zijn dat de prijs uit de hand loopt. De leverancier komt tijdens het plaatsen toch bepaalde praktische problemen tegen waardoor de rekening verder oploopt. Een serre wordt daardoor een lichtpunt voor uw huis terwijl er een donkere wolk voor de zon hangt wanneer u de factuur ziet.
• Het plaatsen is zo voor elkaar. Een serre laten bouwen door een aannemer kan wel voor een paar dagen werk zorgen. Dat zorgt ervoor dat u flink zult moeten betalen voor het arbeidsloon en de reiskosten. Met een prefab serre is het meeste werk al gedaan. De serre wordt compleet bij u aangeleverd waarna het enige werk nog het op zijn plek zetten omvat. U heeft met een halve dag een prachtige serre aan uw huis staan.

Heb ik een vergunning nodig?

In het verleden was het zo dat u voor een aanbouw een vergunning van de gemeente nodig had. Tegenwoordig zijn de regels versoepeld. U heeft in de meeste gevallen van een uitbouw of aanbouw geen vergunning meer nodig. U heeft deze nog wel nodig als de serre meer dan 5 meter hoog is. Ook is het niet zomaar toegestaan om meer dan 50 procent van uw erf te bebouwen of overkappen. Denk er bovendien aan dat er niets in het bestemmingsplan van uw tuin mag staan wat in strijd is met de bouw van een serre. De belangrijkste regel is dat uw serre in het achtererfgebied komt te staan. Dit houdt in dat uw serre niet in de voortuin gebouwd mag worden. Het zal in de achtertuin moeten.

Wat kost een serre?

We keken voor u naar de kosten van een prefab serre en kwamen tot de volgende bevindingen.

Welke afmeting heeft de serre die u wilt kopen Wat is de prijs van de serre
30 vierkante meter Tussen 24100 en 25600 euro
15 vierkante meter Tussen 12550 en 13550 euro
10 vierkante meter Tussen 7550 en 8050 euro

Bron: Bouwbedrijf BiaConstruct.