Trends

Het duurzame dak van nu

Geschreven door admin

Een dak boven het hoofd is een van de 5 essentiële levensbehoeftes. Maar na de wake-upcall van Al Gore in 2006 lijkt dit in het relatieve getrokken. De toekomst voor ons en ons nageslacht is ietwat in het geding gekomen. Een van de manieren om dit tegen te gaan is het verduurzamen van je dak. Hoe je dat doet? We geven je 3 manieren.

Groendak

Een steeds vaker voorkomende trend in België is het groendak. Een groendak geeft een leuk en kleurrijk uiterlijk aan het dak. Daarnaast bezitten groendaken een natuurlijke laag isolatie. Je bespaart dus behoorlijk op de energiekosten. Daarnaast geven veel gemeenten in België subsidies voor wie groendaken willen laten plaatsen. Deze subsidies zijn bedoeld om het duurzame klimaat te stimuleren. Groendaken reinigen namelijk de lucht in de omgeving en voornamelijk in steden is dit tegenwoordig een must. Heb je mos op je dak? Dat maakt nog geen groendak. Mos op het dak zonder onderlaag zorgt ervoor dat de wortels van het mos zich gaan nestelen in het dak. Hierdoor ontstaan barstjes en scheurtjes en als hier vocht in komt dat bevriest, zal de isolatie van het dak worden aangetast en komen er lekkages in de woning. Het ontmossen van je dak is daarom essentieel!

Solar dak

Uiteraard mogen zonnepanelen niet ontbreken op het duurzame dak anno 2017. Voldoende zonnepanelen op het dak kunnen voor zelfvoorziening betreft energie zorgen. Hoewel de prijs van zonnepanelen vaak hoog is, heb je deze investering er vaak vrij snel uit. Rekening gehouden met de hoeveelheid zon van België van de afgelopen jaren, is berekend dat een gezin van 4 personen kosten van zonnepanelen binnen 10 jaar terugbetaald heeft.

Herbruikbare dakbedekking

Een derde optie die wat minder vaak voorkomt is het plaatsen van dakbedekking dat herbruikbaar is. Materialen als plastic, glas en afval is vaak lastig te produceren en daarom worden deze materialen hergebruikt. Ook bitumen is zo’n materiaal. Bitumen wordt gemaakt van aardolie en het is dus niet goed voor het milieu om deze stof te produceren. Daarom is het recyclen van dit materiaal belangrijk, om de productie ervan zoveel mogelijk te beperken. Het gebruiken van herbruikbare dakbedekking is daarom de optie voor diegenen die niet het geld hebben voor een groendak.