Trends

Dit houdt de renovatiepremie voor verwarmingsketels in 2018 in

Geschreven door admin

In 2018 gaat er in Vlaanderen een nieuwe renovatiepremie van start met betrekking op cv-ketels. Globaal gezien houdt dit in dat je veel geld van jouw gemeente ontvangt als je renovatiewerken doet aan je cv-ketel. Ben jij van plan om je condensatieketel of ander type cv-ketel te vervangen en wil je gebruik maken van deze voordelige regelgeving? Lees dan hier de highlights.

Hoe hoog is deze renovatiepremie?

Wettelijk staat vast dat de premie voor het renoveren van je cv-ketel niet hoger kan zijn dan € 7.500. Houdt er daarnaast rekening mee dat je ongeveer 20-30% van de investeringkosten terugbetaald krijgt van de gemeente. Door gebruik te maken van de renovatiepremie kan je dus duizenden euro’s besparen. Het percentage dat je terugkrijgt is afhankelijk van hoeveel je verdient. Maar let op: de minimale investering moet € 2500 zijn. Wil je nog meer geld besparen door de terugverdientijd van je nieuwe cv-ketel te verkorten? Onderhoud je gasketel, mazoutketel of condensatieketel goed en de ketel zal nog veel langer een hoog rendement hebben.

Welke soorten verwarmingsketels maken aanspraak op de premie?

Als je aanspraak wilt maken op een renovatiepremie moet er sprake zijn van renovatie van de volgende soorten verwarming:

  • HR-ketels of condensatieketels die de gehele woning verwarmen. Het gaat hierbij om de volgende labels: HR Top (gas), HR+, Optimaz of Optimaz-elite (stookolie).
  • Vloerverwarming
  • Het verwijderen van een mazoutketel of -tank. Houdt hierbij rekening dat dit alleen geldt als de verwijdering wordt uitgevoerd door een aannemer.

De voorwaarden in het kort

  • Vraag je de premie aan, dan mag je geen andere woning of kamer in bezit hebben.
  • Het jaarlijkse inkomen mag voor gehuwden en samenwonenden niet hoger zijn dan € 61.2170. Voor alleenstaanden mag dit maximaal € 42.890 zijn.
  • Een belangrijke voorwaarde is de hoeveelheid jaren dat een pand oud is. Je maakt alleen aanspraak op de premie als het pand ouder is dan 30 jaar en in het Vlaams gewest ligt.
  • De aankoop mag niet langer dan 2 jaar geleden zijn. Dit wordt gecontroleerd door middel van de factuur. Dit betekent dus ook dat de factuur officieel moet zijn.