Tuin

Planten op kleur selecteren

Geschreven door admin

Het aanschaffen van de juiste planten kan soms erg lastig zijn. Hoewel een planten website als Plant en Grow bijvoorbeeld de mogelijkheid geeft om de selecteren op planteigenschap of thema, moet er nog steeds een keuze worden gemaakt voor welke plant(en) je gaat. Voor de meeste geldt dat de plant een mooie en vooral kleurrijk exemplaar moet zijn. Je komt dan al snel uit bij de vaste planten.

Voordat je daadwerkelijk overgaat tot vaste planten kopen, is het verstandig je eerst eens goed te verdiepen in de mogelijkheden en keuzes in vaste planten. Over het algemeen kan worden gezegd dat de meeste vaste planten in het najaar boven de grond afsterven. In het voorjaar wanneer de temperaturen stijgen, schieten de vaste planten weer uit. Wanneer je dus opzoek bent naar een wintergroene plant, zal de vaste plant in de meeste gevallen afvallen (er zijn uitzonderingen). 

Voor veel mensen zijn de vaste planten desondanks toch de meeste populaire tuinplanten vanwege de kleurrijke en uitbundige bloei. Door de grote sierwaarde van het blad en/of de bloei, fleurt de tuin erg op! Hieronder volgende enkele veelgebruikte vaste planten, gerangschikt op kleur.

Rode bloemkleur

Een prachtige en veelgebruikte vaste plant met een rode bloemkleur is de Achillea millefolium ‘Cerise Queen’, ook wel Duizendblad genoemd. Het blad is groen van kleur en in de maanden juni tot en met september bloeit het Duizendblad met prachtige rode bloemen. Een genot voor het oog!

Blauwe bloemkleur

Wanneer we het over een blauwe bloemkleur hebben denken we bij de vaste planten al snel aan de Campanula. Dit is een groenblijvende vaste plant met mooie blauwe bloempjes. Wordt vaak toegepast als bodembedekker en vergt weinig onderhoud. In de maanden juni tot en met augustus ontstaat een overvloed aan blauwe bloempjes. 

Witte bloemkleur

Mocht je op zoek zijn naar een vaste planten met witte bloempjes, ga dan voor de Phlox subulata ‘Amazing Grace’. Je zult er geen spijt van krijgen. Een explosie aan witte bloempjes in het voorjaar tovert u tuin om in een ware bloemenzee. De Phlox subulata ‘Amazing Grace’ is bij de meeste mensen bekend als Kruipvlambloem. Pas wel op, er zijn vele cultivars met andere bloemkleuren. Let dus goed op dat je voor de Phlox subulata ‘Amazing Grace’ gaat.

Gele bloemkleur

Voor wie een geelbloeiende vaste plant wil zal al snel uitkomen met bij Coreopsis. Binnen dit geslacht zijn er vele geelbloeiende exemplaren, alle met een bossige tot opgaande groeiwijze en een rijke bloei. Vaste planten die met gele bloemen bloeien zijn erg mooi te combineren met witte vaste planten.

Paarse bloemkleur

Een veelgebruikte en tevens wintergroene vaste plant met paatse moeten is de Liriope muscari ‘Moneymaker’. De vaste plant, die veel wegheeft van een siergras heeft donkergroen, overhangend blad en vormt in de nazomer prachtige paarse bloemaren die tot ver in de herfst aan de plant blijven zitten.