Tuin

Leg een nieuwe grasmat aan met graszoden!

nieuwe grasmat in tuin
Geschreven door admin

Nieuw huis met een tuin gekocht? Dan wil je deze tuin natuurlijk geheel naar eigen smaak inrichten en daarbij maakt het niet eens uit of hij groot of klein is. Misschien liggen er wel overal tegels die je niet mooi vindt en wil je liever een mooi nieuw gazon aanleggen. Graszaad zaaien kan dan een oplossing zijn, maar het nadeel is wel dat dit een tijdrovende klus is en dat je erg lang moet wachten tot je daadwerkelijk kunt genieten van een grasveld. Heb jij ook geen geduld wat dat betreft? Kies dan voor graszoden!

Wat zijn graszoden?

Graszoden bestaan uit drie lagen: het bovenste laagje bestaat uit gras, daaronder zit een laagje met de wortels en deze wortels zitten op hun beurt weer in een laagje aarde. Een graszode kan na ongeveer twaalf maanden geoogst worden, want dan zijn de wortels stevig genoeg om in jouw gazon verder te kunnen groeien.

Waarom kiezen voor graszoden?

Dankzij graszoden krijg je binnen no time een fraai en strak aangelegd stukje gazon. De graszoden kun je namelijk heel netjes en makkelijk aanleggen. Dit kun je zelf doen, maar een professional inhuren is ook een optie. Verder kunnen graszoden sneller in gebruik worden genomen, in tegenstelling tot graszaad. Bovendien kan het met graszaad gebeuren dat de zaadjes niet allemaal uitkomen, waardoor je een oneven stuk grasveld krijgt met kale plekken hier en daar. Daarnaast is het belangrijk dat je alleen graszaad kunt zaaien als het windstil is, want anders kun je ook oneven plekken in je gazon krijgen. Graszoden kun je daarentegen door weer en wind leggen, zonder dat dit het eindresultaat negatief beïnvloedt. Graszoden hebben trouwens ook een sterke laag wortels aan de onderkant, waardoor de kans op onkruidgroei een heel stuk wordt verminderd.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van graszoden?

Let erop dat de graszoden bij aanschaf stevig genoeg zijn. De graszoden moeten minstens twaalf maanden oud zijn, want vanaf dan zijn de wortels sterk genoeg om op een ander stuk grond verder te kunnen groeien.

Sommige graszoden hebben netten die ervoor zorgen dat de graszoden eerder geoogst kunnen worden. Verder zorgen deze netten voor wat extra stevigheid. Echter zijn graszoden met netten eraan kwalitatief gezien inferieur, want de netten kunnen soms naar boven geduwd worden als het gras eenmaal aan het groeien is.

In een gloednieuwe tuin wil je uiteraard geen last van onkruid hebben. Heb je graszoden van goede kwaliteit gekocht? Dan hoef je je geen zorgen te maken over onkruid. Goede kwaliteit graszoden hebben namelijk een dichtgegroeide en sterke laag wortels en bieden dus geen plaats voor onkruid.