Geen categorie

Verbrand gazon wat nu?

Geschreven door admin

Bruine gazons vragen nu veel tuinbezitters of het groen weer aan het kiemen is of dat het gazon niet meer te redden is. Ontdek waar u op moet letten bij het verzorgen van het gras en hoe u snel een weelderig groen gebied kunt terugkrijgen.
Na weken van hitte en gebrek aan neerslag zien veel gazons er bleek, lelijk en droog uit. Ondanks water geven zijn bruine vlekken of zeer droge gebieden niet ongewoon. Veel tuinbezitters vragen zich nu af of het gras zal herstellen of dat het opnieuw gezaaid moet worden. Met de juiste trucs kun je ongewenst onkruid bestrijden en het groen de nodige aandacht geven. Gazononderhoud is nu vooral belangrijk. Lees hieronder hoe u uw gazon onderhoudt en repareert en hoe u op de juiste manier bemest na de hitte. Ook na de zomer van de eeuw hoeft een groen gazon geen droom te blijven.

 1. Goed water geven

Als belangrijkste onderhoudsmaatregel wordt nu aan het einde van de zomer een grondige watergift aanbevolen. De beste tijd om water te geven is ’s ochtends vroeg of’ s avonds. Iedereen die in intens zonlicht giet, riskeert verdere verbranding en verspilt de kostbare grondstof. Zorg ervoor dat u minimaal 20-30 liter water per vierkante meter toevoegt. Geef elke 2-3 dagen water en met een beetje geluk groeien de grassen weer goed aan. Vermijd zware ladingen en activiteiten op het belaste gebied. Zelfs als je green er helemaal droog uitziet, is het de moeite waard om het gebied te reactiveren en de grassen te stimuleren om te ontkiemen met grote hoeveelheden water. Als er geen neerslag valt, kan er anders blijvende schade ontstaan ​​en zijn bewerkelijke reparaties of nieuwe installaties het gevolg. Als de hoeveelheid te klein is, wordt alleen de grond bevochtigd en bereikt het water de wortels van het gazongras niet. Zandgronden hebben meer water nodig dan leemachtige bodems. Begin nu en onderhoud uw gazon en het ziet er snel weer uitnodigend en groen uit.

 1. Bruine gebieden bijwerken

Individuele bruine vlekken kunnen verschillende oorzaken hebben. Ze zijn lelijk om naar te kijken en kunnen met de juiste zorg snel worden gerepareerd. Met speciale gazonreparatiesets kunnen kale plekken snel en eenvoudig worden gerepareerd. Verwijder eerst de afgestorven plantendelen en maak de grond licht op. Vervolgens wordt het mengsel van gazonzaden, kunstmest, groeimedium, algenkalk en gazonactivator dun op het getroffen gebied aangebracht. Ten slotte moet het nieuwe zaad grondig worden gegoten met een fijne douche. Regelmatig water geven en temperaturen van meer dan 12 ° C zijn essentieel voor kieming, groei en dichte vegetatie. Vermijd belasting van de aangetaste gebieden en wacht bij het eerste maaien tot de stengels 7-10 cm hoog zijn. Het gat wordt in het voorjaar gedicht en kan gemakkelijk worden opgesneden, bemest en gemaaid. In het geval van grote, fragmentarische gebieden is er ook de mogelijkheid om snel en gemakkelijk weelderig groen te creëren met graszoden. Turf kan door uzelf of door een specialist worden gelegd en is een praktische variant op grote oppervlakken om snel en zonder veel moeite een onvergelijkbaar effect te bereiken.

 1. Verzorgingstips voor dit najaar

Bemest het gazon
In fasen met neerslag en temperaturen rond de 20 ° C kunnen de verzwakte planten worden geholpen met speciale gazonmeststoffen voor de herfst. Zorg ervoor dat je een speciale chloorarme meststof gebruikt, want een te hoog stikstofaandeel heeft een negatief effect. Hoogwaardige herfstgazonmeststof bestaat uit een uitgebalanceerde verhouding tussen organische en minerale mest. Het aanwezige kaliumsulfaat versterkt de weerstand van het gras tegen koud weer, doordat de voedingsstof kalium de celwanden duurzaam versterkt. Organische mest zou in de herfst te lang duren. De minerale componenten van de speciale gazonmeststof bereiden het gazon optimaal voor op de winter. Het is belangrijk dat u het verzwakte groen weer bemest, dit is de enige manier om winterschade te voorkomen en u krijgt een gezond gazon.

Onze tips voor bemesting:

 • Gebruik speciale herfstgazonmeststof, deze bevat namelijk de belangrijkste voedingsstoffen in een optimale verhouding. De juiste meststof bevat organisch-minerale componenten.
 • De eerste bemesting moet plaatsvinden zodra het gazon grondig is bewaterd.
 • Zorg ervoor dat de gazonbemesting gelijkmatig wordt verdeeld.
 • Bemest volgens de instructies op de verpakking tot eind september.
 • Zorg na het bemesten voor een gelijkmatige bodemvochtigheid! Want als er na de bevruchting geen vocht is, verbranden de stengels gemakkelijk.
 • Vooral zwaar verbrande gebieden hebben in de nazomer bemesting nodig voor regeneratie om de winter goed door te komen.
 • Voor de zekerheid kunt u de pH van de grond laten controleren. Een pH-waarde van 5,5 – 6,5 is optimaal. Als de waarde niet klopt, kunnen de voedingsstoffen niet worden opgenomen en wordt de groei geremd. Daarnaast bevordert een te lage pH-waarde de groei van mos en onkruid.

Maai het gras
Zodra het verbrande gazon is hersteld van de stress en spanningen van de zomer, kunt u de green blijven ondersteunen door regelmatig te maaien. Door het gazon te maaien wordt het gras gestimuleerd om te ontkiemen en groeien kleinere kale plekken samen.

Onze tips voor het maaien van het gazon:

 • De optimale maaihoogte is 4-6 cm in de herfst, omdat te diep maaien het moeilijk maakt voor de planten om zich te herstellen.
 • Maai uw gazon regelmatig.
 • De maaier moet altijd scherpe messen hebben.
 • Maai alleen als de grond niet te nat is, want verdichting door overmatige belasting leidt tot mosvorming.
 • Afhankelijk van het weer vindt de laatste maaibeurt plaats in november, aangezien grassen nog groeien bij temperaturen rond de 10 ° C.
 • Verticuteer het gazon
 • Naast de lente is de nazomer het juiste moment voor verticuteren. Met deze intensieve verzorging verwijder je mos en vilt en bevorder je aanzienlijk de beluchting van de grond. Na de intensieve behandeling kunnen de gazongrassen zich weer beter ontwikkelen, wordt het water in de grond opgeslagen en komen de voedingsstoffen beter beschikbaar.

Onze tips voor verticuteren:

 • Zorg ervoor dat de vloer niet te nat en niet te droog is.
 • Bewerk het gazon voorzichtig.
 • U kunt kleine oppervlakken losmaken met een hark.
 • Vermijd intensief gebruik na het verticuteren.
 • Voor een mooi gazon is het belangrijk dat u na het verticuteren regelmatig water geeft en eventueel opnieuw inzaait.
 • Voor een perfect gazon moet het in het voorjaar een tweede keer worden verticuteerd.
 • Verticuteren in de nazomer is geen vervanging voor verticuteren in het voorjaar.
 • Doe minstens één keer per jaar iets goeds voor uw gazon en verwijder vilt, mos en ander maaisel door verticuteren. De intensieve gazonkuur is een van de belangrijkste gazononderhoudsmaatregelen en zorgt ervoor dat het gras weer voldoende lucht, vocht en voedingsstoffen krijgt.
 • Wist u dat u ook verticuteermachines kunt huren als verhuurmateriaal of dat onze tuinmannen de service verlenen. Je vindt er hier meer over. Ook bij gazonvernieuwingen of nieuwe systemen helpen wij u graag verder.

Wat te doen als alle gazononderhoud niet helpt?

Als uw bruine gazon ondanks intensieve watergift na 2-3 weken geen nieuw groen vertoont, worden de wortels beschadigd door de stress van de zomer en kunnen de grassen niet regenereren. Als er voldoende warmte is, is een nieuw systeem voor de winter een goed idee. De ideale tijd om het oude gazon te verwijderen en nieuwe gazonzaden te planten is van augustus tot eind september en van maart tot mei.

Onze instructies voor nieuw gras

 • In de eerste stap verwijdert u het bestaande gazon worteldiep, verwijdert u het dode gras volledig en maakt u de ondergrond diep los.
 • Gebruik vervolgens een ruime hoeveelheid gazonaarde en werk deze in.
 • In de volgende stap wordt de ondergrond gladgestreken en licht verdicht met een roller.
 • Nu kan er gezaaid worden of er kunnen nieuwe graszoden gelegd worden. Merk op dat grassen licht ontkiemen, dus de zaden mogen niet te diep in de grond worden gewerkt en mogen niet met aarde worden bedekt.
 • Ten slotte moet het doorzaaien zonder grote druk worden bewaterd.
 • Zorg ervoor dat de ondergrond nooit uitdroogt als de zon schijnt.
 • Loop niet eerst op het nieuwe gazon.

De tijd voor onderhoud loont en het gazon heeft al volgend voorjaar minder onderhoud nodig. Geef het groen nu uw volle aandacht en bevorder het herstel, zoals u het in de natuur kunt ervaren. Lees hier als je meer wilt weten over gazons, want een goed onderhouden gazon is het hele jaar door een aanwinst voor je eigen tuin.